Ondersteuning en begeleiding
Een kind dat lekker in zijn vel zit, leert ook goed. Portus Juliana doet er alles aan om elke leerling de begeleiding te geven die bij hem of haar past. Zowel op het gebied van leren, als in de persoonlijke ontwikkeling en in de omgang met elkaar. Op Juliana hebben wij oog voor iedere leerling persoonlijk.
Begeleiding
Bij ons op school draait het om de leerling, jij dus. Iedere klas heeft een mentor. Deze begeleidt de leerlingen intensief met het leren studeren, huiswerk maken en in de omgang met elkaar.
Daarnaast hebben ook vakdocenten een belangrijk aandeel in de leerlingbegeleiding. Zij hebben veel tijd en aandacht voor jou als leerling en denken graag met je mee.
Huiswerkbegeleiding
Heel belangrijk in het onderwijs op Juliana is de huiswerkbegeleiding. In alle leerjaren en alle klassen beginnen we ’s morgens met huiswerk maken. Na de dagopening om 8.00 uur gaan alle leerlingen onder begeleiding van de mentor of een docent aan het werk. Maakwerk dat nog niet af was tijdens de les, wordt afgemaakt en de rest van de tijd wordt besteed aan leerwerk.
Door een deel van het huiswerk al te maken tijdens de lessen en de speciale huiswerkuren lukt het veel leerlingen om al het huiswerk op school te leren en te maken. Op deze manier zijn wij voor veel leerlingen echt een (t)huiswerkvrije school.
Ondersteuning
Sommige leerlingen hebben meer begeleiding nodig dan de mentor kan bieden. Dan kunnen we het ondersteuningsteam op de school inschakelen. Mentoren melden leerlingen, die in hun ogen extra zorg nodig hebben aan bij het ondersteuningsteam.
Het ondersteuningsteam bestaat uit een ondersteuningscoördinator en een schoolmaatschappelijk werker en, afhankelijk van de behoefte, ook uit een remedial teacher, begeleider passend onderwijs en counselor.
Het ondersteuningsteam werkt zowel aan het voorkomen van problemen als aan het oplossen van tóch ontstane problemen. De ondersteuning vindt altijd plaats in samenwerking met de mentor van de leerling. Indien nodig kan via de ondersteuningscoördinator ook ondersteuning van buiten de school ingezet worden, het gaat dan bijvoorbeeld om een psycholoog.
Vertrouwenspersonen
De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor medewerkers, leerlingen en ouders die ongewenste omgangsvormen op de werkvloer vertrouwelijk willen aankaarten. Een belangrijke taak van de vertrouwenspersoon is de ondersteuning/begeleiding van medewerkers en leerlingen die een melding maken over ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie. Andere belangrijke taken zijn het geven van voorlichting over de rol en taken van de vertrouwenspersoon. Daarnaast adviseren ze ook in het veiligheidsbeleid van de school en bieden ondersteuning bij de klachtenprocedures volgens de klachtenregeling van het schoolbestuur (Portus-CVO).
Bij ons op school zijn de vertrouwenspersonen W. D. van den Berg (w.d.van.den.berg@cvo-portus.nl) en B. Meure (b.a.meure@cvo-portus.nl).
Vormen van ondersteuning
Elke school heeft beschreven welke voorzieningen de school leerlingen kan bieden. Dat staat in het zogenaamde schoolondersteuningsprofiel, dat is opgenomen op de website van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Koers VO.
Hulp bij geldproblemen
Hieronder vind u een aantal websites die u kunt bezoeken als u als ouder hulp nodig heeft.
Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op deze pagina.
Geeft gratis advies en informatie over zorg, gezondheid, financiën en persoonlijke problemen.
Een luisterend oor | De Oudertelefoon | Nederland
Gratis, anoniem en directe ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder.
De Children’s Zone vergroot de kansen van kinderen (0-15jaar) door de school-, wijk- en thuissituatie te versterken.
Mocht u extra vragen en/of ondersteuning nodig hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de schoolmaatschappelijkwerker binnen de school. Daarnaast kunt u ook contact met ons opnemen over het bekostigen van schoolkosten (Gino Troiano – g.h.g.troiano@cvo-portus.nl – 0619290831)